VİDEOLAR
GÜNÜN SÖZÜ

" Üzülme Can ! Doğruysan zarar gördüm deme. Bil ki iyiler mutlaka kazanır. ." HZ.MEVLANA

Takvim
Hava Durumu
Site Haritası

KÜLTÜR

KÖYDE DÜĞÜN

 Köyün düğününü eski ve yeni diye ayırmak gerekir. Eski geleneğe uyularak yapılan düğünler üç gün üç gece sürer. ilk gün misafirler karşılanır,davul zurna eşliğinde halaylar çekilir. akşam ateş yakılarak, etrafında sim-sim denilen oyun oynanır.Yakılan ateşe "darabul" ateşi denir.Darabul ateşi eskiden ardıç odunu ile yakılırdı.Şimdi pek ateş yakılmıyor, yakılsa da lastik ile yakılıyor. ikinci gün gelinin akrabaları "cins" denilen bir adeti yerine getirmek üzere damadın evine gider. yemek yenir, gelinin akrabalarına gelinin çıktığı akşam yenilmek üzere kaz verilir. ("cins"'e gidenler gruplara ayrılır bu kazları gelinin çıktığı akşam yerler). ikinci gün "cins" merasimi bittikten sonra, damat ve gelin hamamı denilen adet yerine getirilir. Önce gelin, sonra damat arkadaşları eşliğinde hamama getirilir. damat hamamından sonra camiye gidilir. imam dua eşliğinde damatın elbisesini giydirir.
Damat elbisesi giydirildikten sonra topluca köyün dışına çıkılır ve "tavuğa seğirtme" denilen yarış yapılır. önce hakemler belirlenir. koşuya katılmak isteyenler çıkar. belirlenen mesafeden koşarak birinci gelene, tavuk veya horoz hediye edilir. aynı zamanda atlarını yarıştırmak isteyenler de atlarıyla çıkar, koşuda birinci gelene yine tavuk veya horoz verilir.İkinci gün akşamı "konak" denilen adet yapılır. misafirlerin oturacağı evler belirlenir. isteyen istediği eve misafir olur ve gruplar belirlenmiş olur. takı yapılarak her grup belirlenen hakemler eşliğinde birbirlerini geçmeye çalışırlar.Yalnız burda açık artırma olmaz. gruplar birbirlerini tartar, tahminde bulnur ve toplanan paralar bir zarfa konur, hakemlere gönderilir.
Hakemler paraları sayar en fazla parayı bulan grup damadın kınasını yakmaya hak kazanır. kınayı yakmak burda oldukça gurur verici bir olaydır. O akşam bu grupla daha fazla ilgilenilir. ertesi gün güreş meydanında en iyi yerde bu grup oturur.üçüncü gün Güreşler yapılır. Eğer düğün sahibi ortaya büyük ödül koyarsa, civardan da ünlü pehlivanlar davet edilir. Güreş sonunda damat tarafı gelin almaya gelir. ikinci gün "cins"te davetli olanlar hazır bulunur ve gelinin eşyalarını nakliyeyi yapacak araca taşırlar. çeşitli adetler yerine getirildikten sonra gelini (şimdi damat alıyor) alırlar ve konvoy eşliğinde köyün etrafında bir tur yaptıktan sonra damatın evine gelinir.Çok Eskiden gelin "at" ile dua ve selavatlarla getirilirdi.
Düğün esnasında "davulcunun eşeği öldü", "damat şerbet içmiyor", "gelin attan inmiyor", "kapı açılmıyor" şeklinde bahşiş alma usulleri vardır. ayrıca düğün esnasında erkekler bu adetlerden kalan zamanlarda gece "seyir çıkarma" oyunu oynarlar. Kadınlar da gelinin evinde "şenlik" denilen eğlence yaparlar. Bu kadar uzun ve ayrıntılı adetleri aksatmadan, sırayla ve düzenli bir şekilde yapılmasını sağlayan "yiğitbaşı" denilen sağdıçlar vardır. işleri bu kişiler organize eder.Düğün Salı günü başlar perşembe akşamı sona erer.Yeni adete göre düğün yapanlar, gün takip etmeden, bir günde damatın evinde misafirleri ağırlayacak masa, sandalyeler, kapalı alan düzenlenir. Eğlencesi, takısı bir arada yapılır. her yerde olan adetler uygulanır.

GELENEK GÖRENEK:

Gelenek ve görenekler özel günlerde kendini gösterir. Ramazan ve Kurban Bayramından önce arefe günü toplu mezarlığı ziyaret etmek, Nişanlı olan gelinlik kızlara bayramlık getirmek ,mayıs ayı veya haziran ayında "afat kurbanı" kesmek, ekin biçimi sonunda en sona kalanın  tören düzenlemesi,"kestillik" denilen kuzuyu kesip, çalışanlara ikram etmesi (bu gelenek uygulaması eskiden yapılırdı).  Eski bir gelenek, cuma günleri Dul, yetim öksüzler için imece düzenlenirdi.

YEMEKLERİ:

Bu köyün en meşhur yemeği, etli lapa olsa gerek. etli lapa toplu merasimlerde ikram edilen bir yemektir. Bu yemeği yapan bir çok usta vardır. ayranlı mısır çorbası,buraya has etli yahni meşhur yemekleridir. İncir ve pirinçle yapılan incir dolması buranın en çok sevilen tatlısıdır. Fırınlarda yapılan somun ekmeği,evlerde yapılan "pıtıl" ekmeği tere yağı ile yenilirse ayrı bir tadı vardır.Tepsi böreği ve mısır unundan yapılan "bastı" yemeği buranın özel yemeklerindendir. Burda mısırın her türlüsünün ayrı bir yeri vardır. Mısır satmak için üretilmez. Çeşitli yemeklerde kullanılmak için üretilir.Burda özel yapılan "kuzu suğlama" kebabı buraya has bir yemektir.kaz pişirme usulü burda farklıdır.Pişirilen kazın suyu ile bulgur pilavı pişirilir, sonra kaz bir tepsiye konulur, fırınlanır.Fırnda kızaran kaz Pilavın üzerine döşenir ve yenir. Son yıllarda Samsun Kaz Tiridi gündeme gelmeye başlayınca,bazı köylerimiz bu kültüre tek başına sahip çıkamaya çalıştı. Bir bölgede bir kültürün oluşması uzun zaman alır. gidirli köyü Samsun Havza'nın en eski köyü olduğuna göre, kaz tiridi kültürünün oluşmasında katkısı olmuştur.Ama tek başına sahiplenmek yanlış olur. Y.Ç

    

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi1
Bugün Toplam11
Toplam Ziyaret2280969
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406