VİDEOLAR
GÜNÜN SÖZÜ

" Üzülme Can ! Doğruysan zarar gördüm deme. Bil ki iyiler mutlaka kazanır. ." HZ.MEVLANA

Takvim
Hava Durumu
Site Haritası

TARİHİ

 Samsun İli Havza İlçesi’nin en büyük köyüdür. Merkeze 27 Km uzaklıktadır. Son yıllarda oldukça çok göç vermesine rağmen nüfusu 1900-2000 arasındadır. Köyde 1980 Nüfus sayımında mahalleriyle birlikte 400 hanenin üzerinde hane sayısı vardı. Son yıllarda bu sayı 200’e kadar düşmüştür. Köyün Tarihi ve kuruluşu ile ilgili rivayet ve hikayeler çoğunluktadır. Yazılı kaynaklar azdır ve ayrıntılı değildir. Yazılı kaynaklara göre, Havza ilk fethedildiği zaman, buraya Türk aşiretlerinden Gidürlü, Çarıklı ve Kanıklı aşiretleri yerleştirilmiştir. Bugün,Gidirli gibi bazı köyler bu isimlerle anılmaktadır.Köyümüzün isminin de buradan geldiği sanılmaktadır. Gidirli isminin Kederli kelimesinden geldiği de yaşlılar tarafından rivayet edilmektedir.

Köyümüz Selçuklu döneminden yakın zamana kadar Nahiye olarak Amasya’ya bağlı yönetilmiştir. Yazılı kaynaklara göre Gidürlü aşireti reisi, bulunan Emir Celaleddin Mah-melek b. Mehmet el –Huzi bu nahiyeden çıkmıştır. Bu emir Havza kazasını istila ederek, 1267’ de istiklalini ilan etmiş; böylece birkaç sene, Amasya hükümetini meşgul etmiştir. Rivayet ve Hikayelere göre ise, köyün tarihi 1050 yıllarına dayanır. Köyün ilk kurucuları Gidürlü Aşireti, Horasan civarından kardeşleriyle birlikte gelmiş, yerleşme konusunda anlaşmazlığa düşmüşlerdir. Hikayeye göre üç kardeş ayrılarak yerleşmişler, kardeşlerden biri yerleştiği yere kederli, biri gamlı biri de elemli isimlerini vermişlerdir. Bu gün bu isimleri de taşıyan köyler mevcuttur.İlk yerleşme köyün şimdiki olduğu yer olmadığı rivayet edilmektedir. Köyün ilk kuruluşu şimdi Vezirköprü İlçesi sınırları içinde kalan İmircik köyüne yakın bir yerdedir. Burada Gidirli mezarlığı denilen bir yer mevcuttur.Daha sonra köyün şimdiki yerine göç edilmiştir. Tarihi tam olarak bilinmemektedir. Köyün eski mezarlığı Kayadibi denilen mevkidedir.Şimdiki mezarlıkta oldukça yaşlı ağaçlar vardır. Bu ağaçlar köyün eski yerleşim yeri ve şeklinde fikir vermektedir.

Osmanlı vilayet ve nahiyelerini gösteren haritada burası Kederli olarak geçmektedir. Yazılı tarih ile rivayet edilen tarih arasında az da olsa, çelişkiler vardır. Köyün ilk yıllarında, Vezirköprü Kaplan’dan, Mardin Kızıltepe’den, Kavak’tan, yakın zamanda da Trabzon Of’tan, yine Kavak’tan aileler gelerek yerleşmiş, yerli ailelerle birlikte bu günkü köyü oluşturmuşlardır. Köyümüz I.dünya Savaşında, Çanakkale Savaşında ve Milli Mücadelede büyük yararlıklar göstermiştir. Özellikle Milli Mücadele yıllarında seferberliğe katılmadan dolayı 90 gelinin birden dul kaldığı rivayet edilmektedir. Bunun yanında askere bekar gidenler ve o anda askerde olanları da hesaba katarsak yetişkinlerin büyük çoğunluğu Kurtuluş Savaşına katılmış ve üç dört gazi istiklal madalyaları ile geri dönmüştür. Bazı Gazilerimiz de uzun süre Sibirya’da esir kaldıktan sonra, o zaman Japonya’nın yardımı ile Türkiye’ye iade edilmiş, tekrar orduya katılmışlar, Rumlar ile Türkler arasında yapılan Nüfus Mübadelesi’nde görev almışlardır. Yaşlı olup ta askere gidemeyenler de, köyün etrafı Rum köyleriyle çevrili olduğundan, Rum çetelerle mücadele etmişlerdir. Ayrıca yaşlı, kadın ve çocuklar kağnıları ile Türk Ordusu’na cephane naklinde bulunmuşlardır. “Çocuğunun üzerini değil cephanenin üzerini örtme” hadisesi burada da yaşanmıştır.(seferberlik sebebiyle köyden Havza'ya yiyecek, giyecek, Samsun'dan Havza'ya Ankara'ya gönderilmek üzere kağnı ile cephane nakil işlerine yardım etmişlerdir.) Bu zamanda muhtarlık işlerini kadınlar yürütmüşlerdir. “Baba askere giderken küçük yaşta bıraktığı oğlu da büyümüş, askere gitmiş, Doğu cephesinde babası ile buluşmuş, ” Hikayesi köyümüze aittir(Sarı Mustafa Çıracı ile oğlu Şaban Çıracı). Köyümüzün insanlarının çoğunluğu dul, yetim-öksüz kalmış bu günlere gelene kadar büyük zorluklar çekmişlerdir. Köyümüzün tarihi Kurtuluş Savaşı ile adeta yeniden şekillenmiştir.

Savaş sonunda Rumlardan kalan toprakları, bu köyden olmayan zenginler ve İş Bankası, hazineden satın almış, daha sonra köyümüze satmışlardır. Borç bitene kadar, 1960- 1970 yılları köylülerimizin en sıkıntılı yılları olmuştur. İlk Okul köye Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılmış, okuma yazma oranı yüksek olduğu halde, köyün Kasabaya uzaklığından, üst öğrenimi tamamlayanlar daha az olmuştur. Bunda unutulmuşluğun etkisi de vardır. Maalesef Milli Mücadelede bu kadar yararlık gösteren köy, uzun süre hizmet alamamıştır. Köyümüzün geçim kaynağı Tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Havza’nın kuzey batısında yer almaktadır. Merkez köy Boğaziçi ve Yukarı mahalle olmak üzere iki mahalleden oluşmaktadır. Ayrıca köye bağlı Kavacık, Karaçayır, Elmalıca ve Kavakçıyurdu adlarında dört mahalle vardır. Köyümüzün yakınında bulunan ve muhtarlığı ayrılmış olan Yağcımahmut sakinleri de köyümüzden göç etmiş ve tamamı köyümüzle akrabadır. Köyümüzde bir İlköğretim Okulu, 3 Birleştirilmiş sınıfı olan ilkokul vardı. Şimdi Gidirli merkezde taşımalı sistem ile İlkokul ve Ortaokul eğitimi devam etmektedir. Gidirli merkezde 2, mahallerinde 4, toplam 6 camii vardır.  Sağlık ocağında doktor bulunmaktadır YÇ.

Üyelik Girişi
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi2
Bugün Toplam29
Toplam Ziyaret2280667
Saat
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.439832.5698
Euro34.502534.6407